Nádorovitosť
Nádorovitosť hlúbovín - Plasmodiophora brassicae
V oblastiach pestovania kapustovej zeleni sa nádorovitosť hlúbovín vyskytuje pomerne často. Na silno zamorených pozemkoch môže dochádzať k veľkým stratám a často bývajú zničené všetky rastliny. Škodlivosť patogéna zvyšuje aj jeho schopnosť prežívať dlhodobo v pôde (aj 10 rokov). Nádorovitosť hlúbovín spôsobuje huba Plasmodiophora brassicae, na Slovensku známa aj ako nádorovka kapustová. Napadnuté rastliny slabo rastú, kapusta netvorí hlávky, rastliny postupne hynú a na poli vznikajú prázdne miesta. Hostiteľskými rastlinami sú kapusta obyčajná, karfiol, kel, brokolica, horčica biela, kapusta čínska a ďalšie druhy z čeľade kapustovitých. Ochorenie súvisí s pôdnou kyslosťou. Za optimálne podmienky pH pre rozvoj choroby považujeme 5,6 – 6,5. Patogén dokáže prezimovať v pôde vo forme trvalých spór, ktoré si zachovávajú svoju životaschopnosť po dobu 3 – 6 rokov. Z trvalých spór sa uvoľňujú zoospóry, ktoré aktívne vyhľadávajú a infikujú korene hostiteľských rastlín. Huba sa však rozširuje aj pôdnymi organizmami, prenáša sa náradím, strojmi, obuvou, dokonca zvieratami a ich hnojivom, ak sa kŕmili napadnutými rastlinami. Infikované rastliny sú menšie, majú žltozelené alebo fialové listy a často vädnú. Na koreňoch sú viditeľné nádory rôzneho tvaru a veľkosti. Najskôr sú útvary belavé, postupne však hnednú až sčernejú. Na konci vegetačného obdobia dochádza k rozpadu nádorov. Poškodené korene sú sekundárne napádané hnilobnými baktériami a odumierajú, čo spôsobuje vädnutie napadnutých rastlín. Po rozpade nádorov sa uvoľňujú trvalé spóry, ktoré zamorujú pôdu na dlhé obdobie. Optimálna teplota pôdy pre klíčenie trvalých spór je 18 – 25 °C a minimálna pôdna vlhkosť 50 % maximálnej vodnej kapacity, s optimom 70 až 90 %. Poškodenie sa vyskytuje v ohniskách. Po výskyte nádorovitosti hlúbovín je nutné upraviť osevný postup, vyhýbať sa zelenému hnojeniu a pestovaniu kapustovej zeleniny minimálne šesť rokov. Na zamorených pôdach sa neodporúča priama sejba, vhodnejšie je použitie balíčkovaných sadeníc. Samozrejmosťou je využívanie iba zdravých priesad a odolnejších odrôd. Dôležité je upraviť hodnotu pH pôdy a teba znížiť jej kyslosť vápnením, na optimálnu hodnotu pH 7. Odstránené napadnuté rastliny neodporúčame využívať na kompost. Nezabudnúť ani na odstraňovanie burín z čeľade kapustovitých. Odporúčame využívať nepriateľské rastliny proti nádorovitosť hlúbovín. Takouto rastlinou je napríklad mäta prieporná.
zdroj: Ing. Ivana Horváthová ÚKSÚP - OOR
Bakteriálna nádorovitosť koreňov Agrobacterium tumefaciens
Toto bakteriálne ochorenie sa prejavuje spomaleným rastom napadnutých stromov. Najmä na koreňoch, ale aj na spodnej časti kmeňa sa tvoria výrastky v podobe nádorov. Tieto sú najprv mäkké no neskôr drevnatejú a nadobúdajú silno zbrázdený tvar. Počas vývoja sa mení aj ich sfarbenie zo svetlo belavej na hnedé. Ochorenie má široký okruh hostiteľov okrem ovocných plodín (jablone, hrušky, dule, maliny, čerešne) a viniča napáda aj mnohé okrasné a divorastúce druhy. Vyhovujú jej polohy s vyššou hladinou podzemnej vody a pôdy s mierne zásaditou pôdnou reakciou.
Viac info tu: https://ekoclovek.sk/bakterialna-nadorovitost-korenov-agrobacterium-tumefaciens/