Peronospóra viniča

5 položiek celkom
Alginure 1 liter
Skladom
Kód: 516/1-0
od €17,50 bez DPH
od €21

ALGINURE Prípravok zvyšujúci odolnosť rastlín proti hubovým chorobám Prípravok zvyšuje imunitu rastliny, pôsobí preventívne a kuratívne, nemá priamy vplyv na...

Kód: 516/1-0
CuproTonic Listové hnojivo proti chorobám a škodcom s meďou a zínkom
Tip
Skladom
Kód: 223/0-5
od €9,17 bez DPH
od €11

CuproTonic je listové hnojivo s meďou a zinkom. Posilňuje odolnosť rastlín proti infekčnému tlaku z vírusov, baktérii a húb. CuproTonic umocňuje účinok fungicídov...

Kód: 223/0-5
Chitopron - Rastlinný elicitor 5%
Tip
€13,17 bez DPH
€15,80

Chitopron je rastlinný elicitor, ktorý zvyšuje odolnosť rastlín proti hubovým chorobám. Zvyšuje výnos, rýchlosť klíčenia, rast i odolnosť ošetrených rastlín. Má...

Kód: 262/1-2
Zínkové hnojivo Imunofol obmedzuje výskyt chorôb na rastlinách
Skladom
Kód: 265/0-5
od €11,50 bez DPH
od €13,80

Hnojivo na báze zinku obmedzuje výskyt bakteriálnych, vírusových a hubových chorôb a optimalizuje výživu rastlín zinkom. Posilňuje odolnosť rastlín, tým zlepšuje...

Kód: 265/0-5
Kocide 2000
Skladom
Kód: 106/5X3
€4,92 bez DPH
€5,90

Hydroxid meďnatý proti peronospóre, múčnatke a hnilobe. Spevňuje a chráni mechanický poranené rastlinné pletiva po ľadovci, alebo vylamovaní. 1 gram na 30 m2....

Kód: 106/5X3

Peronospóra viniča - pleseň viničová (Plasmopara viticola)
Jedna z hospodársky najzávažnejších chorôb viniča, ktorú spôsobuje huba Plasmopara
viticola, je v súčasnosti rozšírená vo všetkých svetových vinohradníckych oblastiach. Ak
nie sú pre jej rozvoj vhodné podmienky, objaví sa v neskoršom období vegetácie, kedy je
škodlivosť choroby už zvyčajne nízka. Uvedený patogén bol na územie Európy zavlečený
koncom 19. storočia a pochádza zo Severnej Ameriky.
Spôsob prenosu patogéna je vetrom, dažďom, kvapkami vody, pričom dochádza
k primárnym infekciám listov. Infekcia vzniká v daždivom a teplom počasí, ak teplota dva dni
po daždi neklesne pod 10°C. Pleseň viničová sa najrýchlejšie rozvíja pri teplote v intervale
od 22 do 26°C s inkubačnou dobou 3,5 až 4 dni.
Počiatočnými symptómami peronospóry je prítomnosť okrúhlych, žltkastých,
olejových škvŕn na listoch, ktoré sú rôznej veľkosti. Spodná strana listov je pokrytá
bielymi škvrnami, pričom napadnuté časti listov po určitej dobe zhnednú, nekrotizujú, až
dochádza k ich odumieraniu. Ak sa však na listovej ploche vytvorí väčší počet škvŕn
dochádza k odumieraniu veľkej časti listovej plochy, čo má za následok zasychanie
a opadávanie listov. Na patogén sú veľmi citlivé súkvetia, ktoré môžu byť výnimočne
napadnuté už v období tesne pred kvitnutím, pričom súkvetia a tvoriace sa bobule spolu so
stopkami strapcov, najskôr zmenia farbu na žltozelenú, stávajú sa slabo
priesvitnými, neskôr zhnednú a zoschnú. Rovnako ako na listovej ploche, aj na
napadnutých súkvetiach môžeme pozorovať biele povlaky. Zaschnuté bobule a súkvetia
ostávajú dlhú dobu visieť na letorastoch. Je však dôležité podotknúť, že bobule sú na infekciu
náchylné do štádia veľkosti hrášku - rastom sa ich vnímavosť na nákazu postupne znižuje.
Z hospodárskeho hľadiska napadnutie súkvetí a strapcov môže znížiť výnosnosť úrody
a zapríčiniť až úplnú stratu úrody hrozna. Po napadnutí listov patogénom dochádza k zníženiu
asimilačnej plochy, čo negatívne vplýva na asimiláciu a ukladaniu cukru v bobuliach.
Predčasná strata listovej plochy a znížená schopnosť asimilácie spôsobuje, že sa v dreve
ukladá menšie množstvo rezervných látok, zhoršuje sa vyzrievanie dreva a dochádza
k zníženiu jeho odolnosti voči nepriaznivým klimatickým podmienkam – mrazom. V našich
podmienkach patrí peronospóra viniča k najzávažnejším ochoreniam (priemerná strata na
úrode býva 10 – 15 %).
Toho roku je situácia veľmi odlišná v rámci Slovenska. Kým na západe peronospóra
už nenarobí žiadne škody, na východe je a môže byť problémom.
K preventívnym opatreniam pred zavlečením peronospóry viniča patrí
prevzdušnenie porastu, výber vhodnej lokality na zakladanie viníc, včasné a dôkladné
odstraňovanie listov zo zóny strapcov a pestovanie tolerantných odrôd.