Peronospóra viniča

8 položiek celkom
Alginure 1 liter
ALGINURE
Skladom
od €17,50 bez DPH
od €21

ALGINURE Alginure je prípravok zvyšujúci odolnosť rastlín proti hubovým chorobám Prípravok zvyšuje imunitu rastliny Alginure pôsobí preventívne a kuratívne, a nemá priamy...

Kód: 516/1-0
Chitopron 1,0 liter
Tip
od €2,75 bez DPH
od €3,30

Chitopron Rastlinný elicitor, ktorý zvyšuje odolnosť rastlín proti hubovým chorobám Zvyšuje výnos, rýchlosť klíčenia, rast i odolnosť ošetrených rastlín Má pozitívny vplyv...

Kód: 262/100
Imunofol - Zínkové hnojivo
od €3,25 bez DPH
od €3,90

Imunofol -  Zinkové hnojivo Hnojivo na báze zinku Obmedzuje výskyt bakteriálnych, vírusových a hubových chorôb Optimalizuje výživu rastlín zinkom...

Kód: 265/100
NovaFerm Dual
Novinka
€7,75 bez DPH
€9,30

NovaFerm DUAL Bakteriálne listové hnojivo Sila unikátnych baktérií zabezpečujúca vyššiu úrodnosť NovaFerm DUAL neškodí rastlinám a živočíchom Vhodný pre biologické a...

Kód: 82/1-0
NovaFerm MULTI
Novinka
€7,50 bez DPH
€9

NovaFerm Multi Multibakteriálne pôdne hnojivo Obohacuje pôdnu mikroflóru Zvyšuje a sprístupňuje množstvo dusíka, draslíka a fosforu Prispôsobuje pH pôdy podľa potreby...

Kód: 85/1-0
NovaFerm Sirius
Novinka
€12,33 bez DPH
€14,80

NovaFerm SIRIUS Potláča hubové choroby aktiváciou rezistencie rastlín Obsahuje baktérie rodu Bacillus licheniformis Pôsobí preventívne aj kuratívne Zvyšuje úrodu a...

Kód: 788/1-0
CuproTonic 1,0 litra
Tip
od €3,08 bez DPH
od €3,70

CuproTonic Listové hnojivo s obsahom medi a zinku Hnojivo je vhodné na použitie v ekologickom poľnohospodárstve Je veľmi účinné v preventívnom boji proti peronospóre a...

Kód: 223/100
Polyversum EKO
€4,83 bez DPH
€5,80

POLYVERSUM Biologický ochranný prípravok proti hubovým chorobám Porasty sú zdravšie a odolnejšie proti napadnutiu hubovými chorobami Prípravok nezanecháva reziduá Použitie...

Kód: 336/5

Peronospóra viniča - pleseň viničová (Plasmopara viticola)


Jedna z hospodársky najzávažnejších chorôb viniča, ktorú spôsobuje huba Plasmopara
viticola, je v súčasnosti rozšírená vo všetkých svetových vinohradníckych oblastiach. Ak
nie sú pre jej rozvoj vhodné podmienky, objaví sa v neskoršom období vegetácie, kedy je
škodlivosť choroby už zvyčajne nízka. Uvedený patogén bol na územie Európy zavlečený
koncom 19. storočia a pochádza zo Severnej Ameriky.
Spôsob prenosu patogéna je vetrom, dažďom, kvapkami vody, pričom dochádza
k primárnym infekciám listov. Infekcia vzniká v daždivom a teplom počasí, ak teplota dva dni
po daždi neklesne pod 10°C. Pleseň viničová sa najrýchlejšie rozvíja pri teplote v intervale
od 22 do 26°C s inkubačnou dobou 3,5 až 4 dni.
Počiatočnými symptómami peronospóry je prítomnosť okrúhlych, žltkastých,
olejových škvŕn na listoch, ktoré sú rôznej veľkosti. Spodná strana listov je pokrytá
bielymi škvrnami, pričom napadnuté časti listov po určitej dobe zhnednú, nekrotizujú, až
dochádza k ich odumieraniu. Ak sa však na listovej ploche vytvorí väčší počet škvŕn
dochádza k odumieraniu veľkej časti listovej plochy, čo má za následok zasychanie
a opadávanie listov. Na patogén sú veľmi citlivé súkvetia, ktoré môžu byť výnimočne
napadnuté už v období tesne pred kvitnutím, pričom súkvetia a tvoriace sa bobule spolu so
stopkami strapcov, najskôr zmenia farbu na žltozelenú, stávajú sa slabo
priesvitnými, neskôr zhnednú a zoschnú. Rovnako ako na listovej ploche, aj na
napadnutých súkvetiach môžeme pozorovať biele povlaky. Zaschnuté bobule a súkvetia
ostávajú dlhú dobu visieť na letorastoch. Je však dôležité podotknúť, že bobule sú na infekciu
náchylné do štádia veľkosti hrášku - rastom sa ich vnímavosť na nákazu postupne znižuje.
Z hospodárskeho hľadiska napadnutie súkvetí a strapcov môže znížiť výnosnosť úrody
a zapríčiniť až úplnú stratu úrody hrozna. Po napadnutí listov patogénom dochádza k zníženiu
asimilačnej plochy, čo negatívne vplýva na asimiláciu a ukladaniu cukru v bobuliach.
Predčasná strata listovej plochy a znížená schopnosť asimilácie spôsobuje, že sa v dreve
ukladá menšie množstvo rezervných látok, zhoršuje sa vyzrievanie dreva a dochádza
k zníženiu jeho odolnosti voči nepriaznivým klimatickým podmienkam – mrazom. V našich
podmienkach patrí peronospóra viniča k najzávažnejším ochoreniam (priemerná strata na
úrode býva 10 – 15 %).
Toho roku je situácia veľmi odlišná v rámci Slovenska. Kým na západe peronospóra
už nenarobí žiadne škody, na východe je a môže byť problémom.
K preventívnym opatreniam pred zavlečením peronospóry viniča patrí
prevzdušnenie porastu, výber vhodnej lokality na zakladanie viníc, včasné a dôkladné
odstraňovanie listov zo zóny strapcov a pestovanie tolerantných odrôd.